Άρθρα

Ρόλοι & Φροντίδα


Ξεκινώντας το σημερινό μου άρθρο θα ήθελα να τονίσω τη σημαντικότητα της φροντίδας και των ρόλων που καλείτε να αναλάβει αρκετές φορές στη ζωή του ο άνθρωπος. Πιο συγκεκριμένα πολλοί άνθρωποι όταν τους δίνετε η ευκαιρία να αναλάβουν κάποιους «σημαντικούς» ρόλους κάπου στην πορεία κωλύονται. Δεν είναι απόλυτα παράλογο αυτό διότι άλλοι άνθρωποι αναλαμβάνουν ρόλους έχοντας κάποια εμπειρία ή εκπαίδευση όσον αφορά το ρόλο τους άλλοι όμως δεν έχουν απολύτως τίποτα. Και στις δύο περιπτώσεις μπορούμε να έχουμε ρόλους εξαιρετικούς αλλά και ανεπαρκείς.
Τη σημαντικότητα των ρόλων που υποχρεούνται να αναλάβουν ευθύνες για τρίτους αυτή για αρκετούς ανθρώπους αποτελεί μία πολύ μεγάλη δυσκολία και πολλές είναι οι φορές που αντί να βοηθήσουν μία κατάσταση μπορεί να την κάνουν χειρότερη άθελα τους διότι τόσο νομίζουν ότι γνωρίζουν και τόσο πιστεύουν ότι μπορούν. Οι παραπάνω γραμμές ίσως για κάποιους αναγνώστες να αποτελούν δικαιολογίες όμως πιστέψτε με αποτελεί πραγματικότητα διότι στις μέρες μας αρκετοί είναι οι συνάνθρωποί μας που παραιτούνται από πολλούς ρόλους και μονοπάτια της ζωής γιατί νομίζουν ότι δεν μπορούν –δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν ούτε για τους ίδιους ούτε όμως και για τα ίδια τους τα παιδιά, πολλές φορές όσοι έχουν και το ρόλο του γονέα..
Κάθε ρόλος έχει τη δυσκολία του και την ευκολία του αρκεί να προσπαθήσουμε να τις βρούμε και τη μία και την άλλη, να τις αναγνωρίσουμε και με κάθε δυνατό μέσο να τις φροντίσουμε, να τις επιδιορθώσουμε για να προχωρήσουμε και για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας όταν έχουμε και το σημαντικό ρόλο του γονέα. Δεν χρειάζεται να μορφωθείς για να φροντίσεις, να αυτοεξυπηρετηθείς και να εξυπηρετήσεις. Οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι της φροντίδας είναι το μοίρασμα, η συνειδητοποίηση και η αγάπη σε αυτό που επιλέγουμε να προσφέρουμε. Η φροντίδα περιλαμβάνει την αφιέρωση σκέψης το ενδιαφέρον, την έγνοια. Πολλές είναι οι φορές που επιλέγουμε λάθος για εμάς το οποίο λάθος έχει αντίκτυπο και σε τρίτους –όταν το αναγνωρίσουμε αυτό, το αποδεχτούμε –τότε μπορούμε να το επιλύσουμε, να το φροντίσουμε και στις επόμενες επιλογές μας να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Όλοι μπορούμε αρκεί να μη σταματάμε να μαθαίνουμε και να προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό γιατί ΜΠΟΡΟΥΜΕ όπως πάντα τονίζω. Όταν προσπαθήσουμε για εμάς τότε θα προσπαθήσουμε και για τα αγαπημένα μας τρίτα πρόσωπα. Όταν φροντίζουμε εμάς τότε μπορούμε να φροντίσουμε και εκείνους τους αγαπημένους μας που είναι κάπου εκεί και μας περιμένουν..Μη τους κρατάτε πολύ σε αναμονή ξεδιπλώστε τον πολυεπίπεδο εαυτό σας και δώστε αυτό που και εσείς επιθυμείτε αλλά και οι αγαπημένοι σας!
«Δεν είστε η Ιθάκη, ούτε καν η δικαίωση μιας Οδύσσειας, αλλά τα μυαλά και η αγάπη, που την κάνουν εφικτή. Γιατί πάντα η εμψύχωσή σας θα είναι ο αστέρας ο πολικός και το σέλας, που θα αποδιώχνει τα σκοτάδια, κάθε που εξεγείρεται η ψυχή και θέλει να επαναπροσδιορίσει τα όριά της.
Και έτσι διαφαίνονται τα πρωταρχικά στοιχεία των κινήτρων, που θα δώσετε:
1.      Γνώση άπλετη, που με εμπειρία ή μελέτη αποκτήσατε, μάθηση, που δωρίζεται ανεπιφύλακτα μερικές φορές, σαν χάρις, και άλλοτε κατακτάται με πόλεμο και πόνο, σαν ακριβό λάφυρο
2.      Εναύσματα ανυποχώρητα, με φαντασία και στρατηγική πλαισιωμένα, για περιπέτειες του συναισθήματος και μαθησιακές υπερβάσεις
3.      Προειδοποίηση, που προφυλάσσει, χωρίς να αποθαρρύνει, αγκαλιά που η ανάμνησή της αναπτερώνει τη νοσταλγία, δίχως να φυλακίζει
4.      Έμπνευση, είτε με παράδειγμα είτε με της ζωής αφηγήματα είτε με βιώματα και δοκιμές και αστοχίες.» (Ευστράτιος Παπάνης)
Καλή αρχή στο νέο σας ξεκίνημα..!
Με εκτίμηση
Άννα Χαλκιά

You may also like